Värien merkitys sisusta­misessa

Värit vaikuttavat meihin henkisesti ja fyysisesti. Niillä voidaan viestiä, informoida ja opastaa ihmisiä. Väreillä on selvä vaikutus mielialaamme sekä lämpötilan ja etäisyyden kokemiseen.

Jokainen meistä kokee värit omien tunteidensa ja mieltymystensä mukaisesti. Kaikilla meillä on omat lempivärimme ja nekin saattavat vaihdella vuodenaikojen mukaan. Toiset pitävät vaaleista, neutraaleista sävyistä ja joku on sitä mieltä, ettei ole sisustusta ilman oranssia.

Tiloja pystytään muokkaamaan sävyjen avulla, niillä voidaan peittää tai korostaa haluttuja elementtejä, luoda tunnelmaa tai avartaa tilaa.

Sisustus jossa värit ovat keskenään harmoniassa koetaan yleensä mielekkääksi. Usein sisustetaan valkoisilla ja neutraaleilla sävyillä, mutta vaarana on sisustuksen ja tunnelman laimeus. Pienessä tilassa tämä toimii erinomaisesti, mutta lisäämällä tehostevärin saat sisustukseen kontrastia ja syvyyttä. Värin ei tarvitse olla räikeä, mutta se tekee tilasta huomattavasti persoonallisemman.

Ilman valoa ei ole väriä

Värien syvyyteen vaikuttavat paljon se, kuinka paljon tilaan tulee luonnonvaloa ja kuinka paljon muuta valaistusta on ja minkä lämpöistä valo on? Jos huoneeseen laitetaan harmaan sävy seiniin, sen sävy voi vaihdella sen mukaan mistä ilmansuunnasta luonnonvalo tulee. Pohjoisesta tuleva luonnonvalo on vähäistä ja muuttaa harmaan seinän helposti sinertäväksi, kun taas etelästä tuleva sävy on kellertävää ja lämmintä.
 
Paras keino on testata maalisävyä seinään ja katsoa miltä se näyttää eri aikaan päivästä. Maalien eri kiiltoasteet kannattaa myös ottaa huomioon, kiiltävä tuo sävyyn loistoa ja hehkua. Himmeä puolestaan imee valon itseensä, luo ihanan pehmeän vaikutelman ja antaa paljon seinän virheitä anteeksi.
  
Värien ei myöskään aina tarvitse olla täysin saman sävyisiä, esimerkiksi harmaan ja valkoisen sävyjä on useita erilaisia. Niitä ja eri materiaaleja yhdistelemällä tilasta tulee mielenkiintoinen eikä laimea.
  
Materiaalivalintoja tehdessä on tärkeää testata niiden sopivuus toisiinsa ja jos mahdollista testaa niitä siinä tilassa mihin ne ovat tulossa ja eri aikoihin päivästä.
  
Jokaisesta väristä on olemassa useita eri sävyjä, joista varmasti löytyy omaa silmää ja makua tyydyttävä väri eri huoneisiin ja tilanteisiin.
 
Kolme sisustusväriä on hyvä perusta harmoniselle sisustukselle. Valittaessa yksi pääväri, yksi korostusväri ja lisäksi yksi neutraali väri, sisustuksesta saadaan toimiva ja mielenkiintoinen kokonaisuus.
 
PUNAINEN – Tehosteväri. Tuo pinnan lähelle ja tekee tilan pienemmäksi, mutta lämpimämmäksi. Keittiön ja seurustelutilojen mainio ruokahalun ja keskustelun kohottaja.
 
KELTAINEN – Lisää valoisuutta ja piristää tilaa. Sillä on myös luovuutta ja iloisuutta lisäävä ominaisuus.
 
ORANSSI – Sopii mainiosti värinä keittiöön sekä ruokailu- ja oleskelutiloihin. Tuo pinnan lähelle ja pienentää tilan tuntua. Se saa tilan tuntumaan lämpimältä. Sitä suositellaan käyttämään tiloissa pieninä annoksina, suurena määränä se voi aiheuttaa rauhattomuutta.
 
VIHREÄ – Levon ja terveellisyyden väri. Vie tilassa pinnan kauas ja viilentää tilaa. Vihreä tasapainottaa, virkistää ja rauhoittaa.
 
SININEN – Puhtauden, viisauden ja virallisuuden väri. Se kuvastaa merta ja taivasta, se koetaan etäännyttävänä, tilaa avartavana, rauhoittavana ja viilentävänä värinä. Sinistä suositellaan sisustukseen, varsinkin makuuhuoneisiin ja kylpyhuoneisiin.
 
VIOLETTI – Ylellisyyden ja arvokkuuden väri. Se tuo pinnan lähelle ja tekee tilan kylmäksi. Se kuvastaa myös juhlallisuutta. Sopii hyvin eri tiloihin, teemoihin ja tilanteisiin.
 
VALKOINEN – Valoisuuden, puhtauden ja raikkauden väri. Valkoinen avartaa ja suurentaa tilaa. Sopii hyvänä pohjavärinä ja taustana värikkäille elementeille ja esineille. Rauhoittava vaikutus sisustuksessa.
 
MUSTA – Salaperäisyyden väri. Se saa tilan tuntumaan pienemmältä ja imee kaiken valon itseensä. Muiden värien rinnalla sillä saattaa olla kirkastava ja korostava vaikutus. Mustaa väriä pidetään tyylikkäänä ja modernina. Sopivissa määrin se ryhmittää tilaa ja toimii pohjavärinä.
 
RUSKEA – Maanläheisyyden ja turvallisuuden väri. Se tuo pinnan lähelle, mutta ei vaikuta tilan lämpimyyden tunteeseen. Pehmentävä vaikutus. Sopii monen värin kanssa yhteen.
 
HARMAA – Arkinen ja kodikas väri. Värien rinnalla harmaa rauhoittaa ja rytmittää. Toimii hyvänä pohjavärinä sisustuksessa. Harmaa väri luo modernin ja urbaanin vaikutelman. Löytyy kymmeniä eri sävyjä, jotka tummuusasteestaan riippuen sointuvat hyvin yhteen lähes minkä tahansa muun värin kanssa.
 
Blogiamme seuraamalla saat lisää sisustusideoita ja vinkkejä. Seuraa mukana!

Matto Nurmisen sisustusblogi

Tämä on Matto Nurmisen sisustusblogi, jota kirjoittaa sisustussuunnittelijamme Sanna Latvalehto. Matto Nurminen on oululainen täyden palvelun sisustustalo. Meiltä saat kaikkea sisustamiseen, rakentamiseen ja remontoimiseen aina suunnittelusta asennukseen. Seuraamme alan trendejä ja tutustumme sisustusmateriaalien kehitykseen. Kirjoitamme blogiin kaikkea mielenkiintoista sisustukseen liittyvää, kuten uutuuksia valikoimistamme, sisustusaiheisia tapahtumia sekä remontointi- ja valaistusvinkkejä. Jos sinua kiinnostaa yhteistyö tämän blogin kanssa tai haluat ehdottaa uusia aiheita, lähetä viesti   Mukavia lukuhetkiä!