Sisus­­tamisen käsikirja - Tehoste­seinän valinta

Vaikka yhden seinän tehostetapetti ja -maalaus on jo hieman epätrendikästä, ei sen merkitystä ja käytännöllisyyttä kannata vähätellä.
Vuosikymmenten kuluessa tehosteseinien periaate on pysynyt samana, mutta värit ja vaihtoehdot ovat monipuolistuneet.

Perinteisten tapettien ja maalattujen seinien rinnalle on tullut lukuisia muita vaihtoehtoja. Niitä ovat valokuvatapetit, sisustuspaneelit, efektimaalit, sisustuslaastit, sisustuslevyt, laatat ja sisustuskivet, sekä sisustusteipit.

Tehosteseinä antaa huoneeseen hyvin kontrastia ja ilmettä. Tietynlaisilla väri- ja kuosivalinnoilla huoneeseen saadaan myös näyttävyyttä.

Usein ajatus kaikkien seinien uusimisesta on monelle suurikin kynnys, koska muutoksen toteuttamiseen ei haluta uhrata niin paljoa aikaa ja vaivaa. Lisäksi kustannukset saattavat nousta liian korkeiksi. Yhden tehosteseinän uusiminen myöhemmin on helpompaa kuin uusia joka vuosi kaikki tilan seinät.

Värien valikoima on suuri eikä niiden voimakkuutta ole säästelty

Tehosteseinän värin valintaan vaikuttaa se, minkä kokoinen ja mallinen tila on sekä missä tilan ikkunat sijaitsee ja kuinka paljon valoa tilaan tulee. Ihmisen mieli suosii usein neutraaleja värejä, eikä rohkeita efektiseiniä uskalleta toteuttaa. Syy tähän voi olla asunnon myyminen lähitulevaisuudessa. Tehosteseinäkin voi olla sävyltään neutraali. Sen voi toteuttaa samalla sävyllä, kuin muut seinät, mutta hieman tummempana tai samaan sävymaailmaan sopivalla tehostetapetilla jossa on isot kuviot. Näin seinä tulee hyvin esille.

Tehosteseinissäkin on tärkeää ottaa värien merkitys huomioon. Tummat sävyt pienentävän tilaa, vaaleat sävyt avartavat. Lämpimät sävyt lähentävät ja kylmät sävyt loitontavat.

Tehosteseiniä voi olla joko yksi tai kaksi

Valintaan vaikuttaa lähinnä se mitä sillä halutaan saada aikaan, mikä merkitys tehosteseinällä on? Halutaanko saada piristystä huoneeseen vai muokata tilantuntua?

Tehosteseinäksi valitaan yleensä se seinä joka on parhaiten esillä heti huoneeseen astuttaessa. Makuuhuoneessa tehosteseinäksi kannattaa valita sängyn päätyseinä.

Jos kyseessä on pitkä käytävänomainen huone, voi tehosteseinällä muuttaa huoneen tunnelmaa helposti. Laittamalla tumman tehosteseinän käytävän päähän saat katkaistua tilaa ja näin saadaan vaikutelma, että seinä olisi lähempänä. Tehosteseinä voi toimia myös katseenvangitsijana tilassa.

Tehosteseinä on oiva ratkaisu muuttamaan huoneen mittasuhteita tiettyyn suuntaan. Huoneen leveyteen ja korkeuteen voidaan vaikuttaa raidoilla sillä niillä saadaan luotua optinenharha huoneen mittasuhteista.

Tehosteseinä tapetilla

Tällä hetkellä tapeteissa on esillä runsaasti kuvioita, mutta tapetit voivat silti olla ilmeeltään rauhallisia. Tarjolla on eläimiä, kasveja, kukkia, lintuja, perhosia, geometrisiä ja retro-tyylisiä kuvioita. Romantikoille löytyy paljon erilaisia kukkaköynnöksillä koristeltuja tapetteja.

Valokuvatapetit ovat myös oiva valinta tehosteseinäksi. Jos tehostetapetissa on kiiltävä pinta, on tilassa oltava tarpeeksi valoa, jotta tapetti ja kuvio pääsevät esille.

Ota tapettikirja tai mallikappale mukaan ja testaa sitä kotona sille seinälle mihin se on tulossa ja eri vuorokaudenaikoihin. Tilassa oleva keinovalon ja luonnonvalon määrä, sekä valon suunta vaikuttavat siihen miltä tapetti tulee todellisuudessa näyttämään.

Tässäkin asiassa suunnitteluun kannattaa satsata aikaa ja vaivaa, näin säästyt ikäviltä virheostoilta ja turhalta työltä.

Matto Nurmisen sisustusblogi

Tämä on Matto Nurmisen sisustusblogi, jota kirjoittaa sisustussuunnittelijamme Sanna Latvalehto. Matto Nurminen on oululainen täyden palvelun sisustustalo. Meiltä saat kaikkea sisustamiseen, rakentamiseen ja remontoimiseen aina suunnittelusta asennukseen. Seuraamme alan trendejä ja tutustumme sisustusmateriaalien kehitykseen. Kirjoitamme blogiin kaikkea mielenkiintoista sisustukseen liittyvää, kuten uutuuksia valikoimistamme, sisustusaiheisia tapahtumia sekä remontointi- ja valaistusvinkkejä. Jos sinua kiinnostaa yhteistyö tämän blogin kanssa tai haluat ehdottaa uusia aiheita, lähetä viesti   Mukavia lukuhetkiä!